TRANSLATE | RSS - FEED

[NOTA IMPORTANTA]

FeedListing the reference feed listing

Monday, December 25, 2017

Pactele de integritate în achizițiile publice: ce presupun, pentru ce le folosim și care sunt rezultatele de până acum? • FOLLOW TWITTER


 • Pactele de integritate în achizițiile publice: ce presupun, pentru ce le folosim și care sunt rezultatele de până acum?

  Pactele de integritate în achizițiile publice: ce presupun, pentru ce le folosim și care sunt rezultatele de până acum?

  Pe data de 14 decembrie 2017, Secretariatul Transparency International a organizat la București conferința intitulată „Integrity Pact Stakeholder Event”. Aceasta s-a axat pe tema parteneriatelor și a rezultatelor colaborării dintre entitățile implicate în proiectul european „Pactele de integritate”. Concept relativ nou în România, Pactul de integritate este un mecanism de control civic creat de Transparency International, încă din anul 1990, pentru asigurarea integrității și transparenței în achiziții publice.

  La discuții au participat domnul Marius Nica, Ministrul Delegat pentru Fonduri Europene, doamna Vittoria Alliata di Villafranca, Directoarea Departamentului Creșterea Capacității Administrative și Implementare Program II, Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO) din cadrul Comisiei Europene (CE), domnul David Ondráčka, Directorul Executiv Transparency International Republica Cehă și membru în Consiliul Director al Transparency International, domnul Pascal Boijmans, Șef unitate, Centrul de Competențe pentru Creșterea Capacității Administrative, DG REGIO și reprezentanți atât ai autorităților contractante, cât și ai partenerilor din societatea civilă – monitori independenți din Italia, Polonia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Portugalia și Slovenia.

  Domnul Ministru Nica a transmis mesajul conform căruia, pentru Ministerul Fondurilor Europene și Administrației Publice (MDRAPFE), transparența și încrederea în cheltuirea fondurilor naționale și europene sunt esențiale pentru eficiența și eficacitatea investițiilor publice. Inițiativa DG REGIO a fost bine primită de către minister încă din anul 2015, aceasta fiind considerată o soluție foarte bună pentru creșterea încrederii publicului european în politica de coeziune, fie că ne referim la beneficiarii direcți, fie la Statele Membre net contributoare.

  Doamna di Villafranca a subliniat faptul că Pactul de integritate este un proiect foarte important pentru CE în general și pentru doamna Comisar Corina Crețu în special, din două motive principale:

  1. reprezintă o abordare inovativă de a îmbunătăți capacitatea administrativă și practicile în sectorul achizițiilor publice;
  2. necesitatea folosirii expertizei societății civile și implicarea acesteia în procesul de luare de deciziilor.

  Există o nevoie acută de a moderniza instituțiile publice și a venit momentul să găsim metode inovative de a cheltui banii publici cu scopul de a îi folosi mai eficient, iar folosirea Pactelor de integritate este una dintre soluții pentru atingerea acestor deziderate. În orice caz, pentru a garanta succesul pe termen lung, este nevoie de o monitorizare permanentă a procesului de cheltuire a banilor. Acest proiect pilot și monitorizarea efectuată de organizațiile societății civile conduc la la procese de achiziții publice corecte și transparente, la îmbunătățirea concurenței și consolidarea încrederii atât în autorități, cât și în contractori, astfel încât achizițiile să fie cât mai eficiente și eficace posibil. Rezultatele de până acum sunt pozitive și indică următoarele:

  1. Pactele îmbunătățesc comunicarea și sporesc încrederea între contractant, părțile interesate de la nivel local și publicul larg și limitează decalajul de comunicare și neîncredere dintre cetățeni și autoritățile publice din Statele Membre;
  2. Funcționează precum un mecanism de avertizare timpurie, preventivă vizavi de posibilele nereguli în achizițiile publice. Spre exemplu, monitorii independenți au putut deja identifica deficiențe în documentele de licitație care ar fi putut limita în mod disproporționat numărul potențialilor ofertanți;
  3. Pot contribui la economisirea fondurilor publice prin prevenirea neregulilor sau a gestionării incorecte pe de o parte și prin creșterea concurenței pe de altă parte, fapt ce poate rezulta într-un produs sau serviciu final mai bun.
  4. Pactele sunt extrem de importante, deoarece stimulează colaborarea. Implementarea cu succes a unui Pact de integritate necesită eforturi comune din partea tuturor partenerilor implicați și poate atât consolida reputația unei entități publice, cât și îmbunătăți practicile interne ale acesteia.

  Doamna di Villafranca a concluzionat că cei implicați în acest proiect sunt pionierii – activitatea cărora este monitorizată la nivel european de către alți actori interesați – care vor canaliza dorința publicului de a cere mai multă responsabilitate și transparență în utilizarea fondurilor publice prin garantarea implicării cetățenilor în cheltuirea banilor publici. Indiferent de calitatea pe care o au în proiect – entitate publică, contractor sau monitor – participând în cadrul Pactului, actorii implicați își îmbunătățesc capacitatea și performanța astfel încât să poată livra produse și servicii mai bune la prețuri corecte pentru a satisface nevoile cetățenilor de la nivel local sau național.

  În continuare, discuțiile s-au axat pe prezentarea activității CE în ceea ce privește îmbunătățirea practicilor Statelor Membre în sectorul achizițiilor publice, în Planul de Acțiune regăsindu-se și instrumentul Pactului de integritate care se circumscrie obiectivelor de a crește nivelul transparenței, integrității și calității datelor aferente achizițiilor publice.

  Vezi aici prezentarea lui Pascal Boijmans, DG REGIO: “What is changing in public procurement?

  Intervențiile prezentatorilor pot fi urmărite în clipul de mai jos

  De asemenea, reprezentanți din diverse țări atât ai unor autorități contractante, cât și ai mediului privat și ai organizațiilor neguvernamentale partenere în proiect și-au prezentat experiența în implementarea Pactelor de integritate până în prezent.

  Prezentările sunt disponibile aici:

  Anna Vespa, Procurement and Tender Officer, ARST, Italy

  Renata Krok, Contract Manager, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Poland

  Communities from Calabria, introduced by Christian Quintili, ActionAid Italy

   

  În a doua parte a conferinței, participanții au avut ocazia să aleagă două din cele patru dezbateri organizate în paralel:

  1. Lecții învățate din implementarea Pactelor de integritate: ce funcționează și ce ar trebui îmbunătățit

  Scopul sesiunii a fost acela de a genera o discuție francă și deschisă despre provocările realizării și implementării Pactelor de integritate, să se identifice principalele îngrijorări și să se ajungă la o serie de soluții. Reprezentanții TI Bulgaria și TI Ungaria, țări în care acest instrument este folosit deja de mulți ani, au prezentat atât experiența lor, cât și exemple din țări non-UE.

  Prezentarea comună TI Ungaria și TI Bulgaria este disponibilă aici

  1. Consolidarea încrederii publicului: depășirea obstacolelor din calea participării civice

  Obiectivul acestei sesiuni a fost acela de a permite participanților să identifice și să discute provocările și oportunitățile implicării civice în proiectele Pactelor de integritate în diverse contexte legale și în implementarea efectovă a proiectelor și de a dezbate posibile strategii de abordare a problemelor.

  Prezentarea comună TI Lituania și ActionAid Italia este disponibilă aici

  1. Integritatea în lege: Pactele de integritate și monitorizarea civică în lege – provocări și oportunități?

  Această sesiune s-a axat pe discutarea oportunităților și provocărilor introducerii conceptului Pactului de integritate în legislația națională. Mai precis, s-au discutat neîntelegerile din punct de vedere legal vizavi de acest instrument și felul în care contextele diferite pot influența procesul său de implementare. TI Italia și un reprezentant al Regiunii Sardinia au prezentat contextul și felul în care instrumentul Pactului a fost integrat în legislația națională a Italiei și felul în care este utilizat Pactul în prezent.

  Prezentările sunt disponibile aici:

  Chiara Putaturo, TI Italy

  Cinzia Orrù, Regione Autonoma della Sardegna, Italy

  1. Îmbunătățirea transparenței și a folosirii open data în achizițiile publice

  În cadrul acestei sesiuni s-a discutat despre oportunitatea integrării principiilor de open data și necesitatea digitalizării guvernării în cadrul activităților în cadrul procesului de implementare a Pactelor în diverse țări. Discuțiile s-au axat pe îmbunătățirea eficienței administrative, a transparenței, implicării civice și chiar a unor măsuri antifraudă.

  Ágnes Czibik, Digiwhist, GTI, Hungary

  Carlo Amati, OpenCoesione, Department for Cohesion Policy, Italy

  Mai multe detalii despre instrumentul Pactului de integritate sunt disponibile aici

  Harta contractelor monitorizate poate fi consultată aici

   

  Proiectul pilot Pactele de integritate – Instrument civic de monitorizare a achizițiilor publice, etapa II – monitorizare, evaluare și învățare este implementat în 11 state membre ale Uniunii Europene de Secretariatul Transparency International, în colaborare și finanțat de Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) din cadrul Comisiei Europene. Proiectul pilot cuprinde 17 proiecte europene cofinanţate prin Fondurile Europene de Dezvoltare Regională şi de Coeziune și implementate de 15 organizații ale societății civile. În România, organizațiile societății civile implicate sunt Societatea Academică din România, Transparency International România și Institutul pentru Politici Publice.  vezi sursa: http://ift.tt/2l7uoca


 • sheet music today
 • postari recente
 • postari aleatorii
 • [NOTA IMPORTANTA]
 • Link Ads Affiliate: Songs - Music


 • SHEET MUSIC SONGS: http://shetm.soup.io


 • Link afiliat: : parfumuri cosmetice si accesorii


 • Parteneri
 • Politicieni
 • Partide politice
 • Abonati-va intr-un cititor

 • Yahoo News - Latest News - Headlines - Politics

 • Political News from Arges

 • blog afiliat

 • I am P I F 1 0 Q 3 T

 • kiosk/iname21 sheet music

 • Subscribe in a reader

  Enter your email address:

  Delivered by FeedBurner
  Concerto In F Major By Johann Baptist Georg Neruda - Score And Parts Sheet Mu... - #Johann

  Concerto In F Major By Johann Baptist Georg Neruda - Score And Parts Sheet Mu... Concerto In F Major By Johann Baptist Georg Neruda - Sco...

  Aleator