Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a propus schimbarea din functie a directorilor executivi si a celor care ocupa functia de directori executivi adjuncti ai Directiilor de Sanatate Publica din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Neamt, Prahova si Ilfov, in urma analizei privind implementarea campaniei nationale de vaccinare, informeaza Ministerul Sanatatii.
”Cinci Directii de Sanatate Publica nu au reusit sa isi indeplineasca misiunea legala. In cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judetean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neindeplinirea misiunii legale privind realizarea programului national de vaccinare a pus in miscare o serie de actiuni si sanctiuni menite sa imbunatateasca performanta acestor organisme locale”, precizeaza MS.
Potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a propus schimbarea din functie a directorilor executivi si a celor care ocupa functia de directori executivi adjuncti ai Directiilor de Sanatate Publica din urmatoarele judete: Caras-Severin, Hunedoara, Neamt, Prahova si Ilfov. In cazul celorlalti directori de Directii de Sanatate Publica din tara, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.
Propunerea de schimbare a reprezentantilor DSP-urilor a fost prezentata premierului Mihai Tudose.
„In urma analizei riguroase a raportarilor din teritoriu si a evaluarii de performanta in cazul Directiilor de Sanatate Publica privind implementarea campaniei nationala de vaccinare, ministrul Sanatatii, domnul Florian Bodog, a luat decizia de a schimba conducerea executiva a unora dintre aceste institutii. Propunerea de schimbare a reprezentantilor DSP a fost prezentata premierului Mihai Tudose, in scopul eficientizarii activitatii institutiilor de sanatate publica la nivel local”, arata MS intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Ministerul precizeaza ca Directiile de Sanatate Publica reprezinta actori importanti in strategia nationala de crestere a ratei de vaccinare impotriva rujeolei si a altor boli contagioase.
„Vaccinarea impotriva bolilor contagioase si periculoase, ca rujeola, este o prioritate nationala. Vaccinul ROR reprezinta o solutie sigura, disponibila si eficienta pentru a proteja viata si sanatatea copiilor”, se mai arata in comunicatul de presa.
Totodata, Ministerul Sanatatii precizeaza ca foloseste toate parghiile de actiune si toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a imuniza cat mai multi copii.
„Insa, pentru a avea succes deplin, este important ca aceasta campanie de vaccinare sa fie sprijinita de catre parinti si de catre toate institutiile implicate in asigurarea serviciilor de sanatate publica. Ministerul Sanatatii va continua campania de vaccinare impotriva rujeolei pana cand fiecare parinte va fi corect informat cu privire la necesitatea vaccinarii impotriva bolilor contagioase”, mentioneaza reprezentantii MS.
Ministerul Sanatatii a publicat miercuri si nota de informare pe care ministrul Florian Bodog i-a prezentat-o premierului Mihai Tudose privind programul national de vaccinare.
Astfel, potrivit raportului, conform datelor CNSCBT, de la debutul epidemiei de rujeola (februarie 2016) numarul total de cazuri confirmate in Romania, raportate pana la data de 21 iulie 2017, este de 8.246, din care 32 de decese.
Cele 32 de decese au fost inregistrate: opt — in judetul Timis, sase — in Arad, sapte — in Dolj, trei — in Caras Severin, cate unul — in Bihor, Cluj, Calarasi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mures si Bucuresti. S-au inregistrat cazuri de rujeola in 41 de judete.
Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca, in anul 2016, au fost confirmate 1.969 de cazuri de rujeola, din care 9 decese (5 in judetul Arad, 2 in Timis, unul in Dolj si unul in Bucuresti), restul cazurilor si deceselor inregistrandu-se in anul 2017.
Rujeola a afectat marea majoritate a judetelor tarii, mai ales cele din vest, Caras-Severin, Timis si Arad, unde acoperirea vaccinala a fost printre cele mai reduse din Romania (putin peste 50% dintre copiii eligibili au fost vaccinati cu doua doze de vaccin ROR).
De asemenea, in raport se arata ca mortalitatea inregistrata este de 4 la 1.000 de cazuri, mult peste cea cunoscuta in literatura de specialitate (1-2 la 1.000).
Ministerul informeaza ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza scaderii continue a acoperirii vaccinale in ultimii 10 ani. Declinul a fost accentuat in ultimii doi ani din cauza neprezentarii parintilor la medicul de familie, refuzului vaccinarii si lipsei periodice a vaccinului.