Foto: captură foto
„Toată lumea din încăpere mi-a mulțumit”, a adăugat liderul SUA. ”Există o mare atmosferă colegială în acea cameră, care nu cred că există de mulți ani”.
Liderul de la Casa Albă a precizat că în momentul de faţă este „foarte, foarte mulţumit” pentru că toţi aliaţii au promis să-şi majoreze „substanţial” bugetul apărării la niveluri „nemaiîntâlnite”, iar în final obiectivul va fi „chiar ceva mai ridicat” decât cel de 2% din PIB evocat până acum. „După atingerea obiectivului de 2%, vom începe să discutăm despre creşterea acestui prag”, a menţionat el, indicând că „4% este cifra potrivită”.
El a spus că NATO „ajută Europa mai mult” decât SUA, „dar în același timp este bine pentru noi”. ”NATO este mult mai puternică decât a fost cu două zile în urmă (…) În final, am avut o întâlnire fantastică”, a transmis președintele american.
Declarațiile sale vin după ce liderii NATO, reuniți la Bruxelles, au organizat o întâlnire de urgență după ce Trump le-ar fi cerut aliaților să își mărească imediat cheltuielile pentru apărare.
După ce Politico Europe a anunțat, citând surse DPA, că Donald Trump ar fi amenințat cu retragerea Statelor Unite din NATO, două surse aliate au precizat pentru Reuters că acesta nu a amenințat cu părăsirea organizației, ci și-a mustrat dur aliații care cheltuiesc prea puțin pentru apărare.
Presa notează că Donald Trump ar fi cerut ca aliații din NATO să aloce ”2% din PIB pentru apărare imediat, sau Statele Unite vor merge singure”.
Aliații ”nu au livrat. Pot să fac ce vreau pentru că această Alianță nu are nicio legitimitate”, ar fi spus Donald trump, conform surselor oficiale.
Blocajul și contradicțiile dintre aliați au apărut în contextul în care liderii aliați au adoptat, cu o zi înainte, Declarația Finală a Summitului, dar și Declarația privind securitatea și solidaritatea transatlantică, în ambele documente manifestându-și angajamentul pentru partajarea echitabilă a cheltuielilor.
Blocajul între aliați apare cu doar câteva zile înainte ca Donald Trump să participe la primul său summit cu omologul din Rusia, Vladimir Putin, țară în raport cu care NATO a adoptat cele mai importante măsuri de descurajare și apărare colectivă.